![]() | |
Paradicsomleves csurgatott galuskával |
Ezt a receptet egy 1970-ben íródott, erdélyi receptes könyv szerint csináltam meg tegnap.
Hozzávalók:
- 1/2 l liter víz
- 1/2 kg leveszöldség
- 1 kisebb hagyma
- 2 kanál zsír
- 1 kanál liszt
- 2 kanál cukor
- kevés só
- 1/2 - 1 l paradicsomlé
Galuska:
- 1 egész tojás
- 1 kanál liszt
- csipetnyi só
Elkészítés:
Egy liter vizet felforralunk, beleteszünk 1/2 kg megmosott, karikára vágott leveszöldséget. 1 kisebb egészben hagyott hagymát.
Fél óra múlva 2 kanál zsiradékból (házi zsiradék), 1 kanál lisztből világos rántást készítünk, feleresztjük 1/2 liter hideg vízzel, jól elkeverjük, a zöldséges vízhez adjuk, beleteszünk 2 kanál cukrot, kevés sót, pár percig főzzük, majd beleszaggatjuk a galuskákat.
Galuskának 1 egész tojást eldörzsölünk 1 kanál liszttel, csipetnyi sóval.
Almareszelőt keresztbe helyezünk a fazékon, ezen fakanállal keresztülnyomkodunk a tésztából, alul hosszú nyelű fakanállal kevergetjük, másik kanál tésztát nyomunk bele, míg az egészet főni tettük. Ha a galuska kész van, hozzáöntünk 1/2-1 1 paradicsomlevet, mihelyt együtt felforrt tálaljuk.
FONTOS: A paradicsomot nem szabad sokáig főzni, mert így savat termel és C-vitaminját veszíti.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése